Veelgestelde vragen met antwoorden. 

 

 Allereerst twee tips: 

1. Het eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst zou moeten zijn: GEDULD. Dan de andere ingrediënten. 

2. Loop nooit weg van uw machine! Door de beweging van de machine kan er iets loskomen of kan de machine zelfs van uw werkbank ‘lopen’ en op de grond vallen. Een kostbare reparatie is dan het gevolg. En wat is 10 minuten plezier met je deeg? Een soort meditatie, of moment om tot jezelf te komen!

 

Vraag:    

Ik heb een Kitchenaid 5KSM125.......195, hoe weet ik welke deeghaak, klopper of banketmes ik nodig heb?  

 

Antwoord: 

Kitchenaid-machines zijn er eigenlijk in 2 soorten. Met kantelbare kop en met lift. Voor alle machines met een kantelbare kop  behalve de mini, heeft u voor de deeghaak de JP12, JP12A nodig, of de set met veer als deze niet op de as van uw machine zit. Dit is dan de JP12set of JP12Aset. Vul het typenummer van uw machine in bij search dan komt u te weten welke we voor uw machine hebben. 

Bij de machines met lift zijn er verschillen in de kominhoud. 5, 6, 7, 8 liter of kwart gallon per kom. Voor deze machines zijn er de deeghaken JP1, JP1A en JP2.

  

 

Vraag;

Begin dit jaar heb ik via jullie website superdoughhook.com de JP12A deeghaak voor mijn Kitchenaid Artisan gekocht. De haak doet zijn werk zeer goed en daar ben ik zeer tevreden over. Het enige wat mij wel stoort is dat mijn deeg, vooral op stand 2, de neiging heeft om 'omhoog' te klimmen in de deeghaak. Het kan zelfs zo hoog worden dat het deeg in het mechanisme terechtkomt. Mijn oplossing nu is om simpelweg mijn Kitchenaid scherp in de gaten te houden terwijl deze kneedt terwijl ik iets anders in de keuken doe. Als het te veel stijgt, stop ik het apparaat en duw ik mijn deeg terug naar de bodem van de kom.

 

Antwoord: 

Ben je bang dat het deeg naar boven kruipt met de Superdoughhook, bekijk dan de video die ik hiervoor heb gemaakt. Met een beetje geduld zul je zien dat het deeg weer naar beneden wordt gedrukt door de verticale actie van de Superdoughhook. Bekijk de video: 

“Met wat geduld/ Met wat geduld.... SUPERDOUGHHOOK JP12” 

 https://www.youtube.com/watch?v=BQzcDGITzLY&t=12s 

De hydratatie lijkt mij prima. Je kunt altijd spelen met de hydratatie. Water is de beste broodverbetering en uw machine zal soepeler draaien. Voeg eerst de vloeistof toe zoals beschreven in uw recept (meestal is dit 60 gewichtsprocent bloem) en als het gekneed is, voeg dan langzaam maar zeker meer toe. Dit alles met hele kleine hoeveelheden, en voel altijd hoe het deeg zich ontwikkelt. Het moet aanvoelen als je oorlel. 

Als u de as moet reinigen, schakel dan altijd eerst de machine uit! 

Het schoonmaken van de onderkant van je machine, als er deeg in is gekropen, is heel eenvoudig als je hem laat drogen. Dan veeg je het gewoon weg. 

Het zwarte vet dat op de as zit is voedselveilig vet en is dus niet schadelijk voor de gezondheid.

 

Een hele belangrijke tip! LOOP NOOIT WEG VAN UW MACHINE! We hebben een aantal reparaties gehad van mensen die de machine alleen hebben gelaten. En als er iets mis gaat, bijvoorbeeld de kom komt los, dan zit de haak vast in de kom en gaat de hele versnellingsbak kapot. Dit is een zeer dure reparatie! Of de machine wandelt van uw aanrecht af en valt op de grond. Dan is hij echt stuk! 

 

Zoals eerder gezegd, zou het eerste ingrediënt op je lijst GEDULD moeten zijn. Wat zijn tien minuten in een mensenleven?

 

Vraag: 

Het deeg blijft als een bal aan de haak zitten.

 

Antwoord: 

 

Ik heb niet genoeg informatie. Ik vermoed dat je een vraag stelt over de originele c-haak die bij de machine werd geleverd en die alleen een horizontale beweging aan het deeg geeft. Onze spiraaldeeghaak heeft zowel een horizontale als een verticale beweging en duwt het deeg naar beneden. Zie de video: 

 

 https://www.youtube.com/watch?v=BQzcDGITzLY&t=12s

 

Deze video is voor een Kitchenaid, maar hetzelfde effect geldt voor de Kenwood keukenrobots of elke andere machine met onze Superdoughhook. 

 

Als je onze Superdoughhook hebt, heb ik de volgende suggestie: 

laat eerst de bloem het water opnemen (autolyse). Doe dus de bloem en het water in de kom. Meng dit grof voor een paar minuten, en laat het ca. 20 minuten, een half uur en soms zelfs een uur (als ik het vergeet). Het meel neemt het water op en het glutennetwerk begint zich te ontwikkelen. Dit betekent ook dat je later niet zo lang hoeft te kneden. Voeg vervolgens het zout en de gist of het zuurdesem toe. Kneed vervolgens maximaal 10 minuten op stand #2. Op stand 1 koelt je machine niet genoeg! 

 

Een beroepsbakker moet een aantal jaren naar school om een opleiding te volgen. Wij hobbybroodbakkers willen dat het eerste brood perfect is....... Ik herinner me mijn eerste brood nog. Ik vond het prachtig, maar het was een baksteen!

 

Een ander belangrijk aspect bij het bakken van brood is het eiwitgehalte in de bloem. Goedkoop meel bevat weinig eiwitten (= gluten) en is goed voor het bakken van taarten en koekjes. Voor brood moet dit minimaal 12% zijn. Je kunt ook apart glutenpoeder toevoegen. Verkrijgbaar bij een leverancier voor broodbakproducten, kijk eens naar dit filmpje over wat gluten doet: https://youtu.be/zDEcvSc2UKA 

 

Ken jij de bakkersformule? Dat is een standaardrecept voor het maken van brood. 

De formule van de bakker voor een eenvoudig brood is: 

100% bloem/bloem 

1% droge gist 

1,5-2% zout 

60-63% water

3-5% vet (boter/olie) Boter/olie is niet inbegrepen bij de hydratatie en wordt altijd toegevoegd als het deeg goed gekneed is/ruittest. 

Ik tel wel eieren in de hydratatie, al verschillen de meningen hierover.  

 

Met een keukenmachine kun je fijn brood bakken, maar als je veel brood wilt bakken, koop dan een echte spiraalkneder.

 

Vraag: 

De kop van de machine gaat ook veel op en neer.

 

Anwoord: 

Dat is een normale reactie bij deze Superdoughhook omdat hij het deeg ook naar beneden duwt, en je weet misschien wel dat elke actie een reactie teweegbrengt. Je zou de kop wat strakker kunnen afstellen. Meet eerst hoeveel ruimte er zit tussen de haak en de kom. Ongeveer anderhalve centimeter is voldoende. Als je de kop omhoog brengt, zie je een bout/schroef. Hier kunt u de hoogte van het hoofd instellen. Kijk maar eens in uw gebruikershandleiding. Als deze iets lager staat, zal het hoofd ook minder zwaaien. Of dit nog mogelijk is, moet u zelf bepalen. Iedere machine is net iets anders en wij hebben een gemiddelde genomen voor de lengte van onze Superdoughhook.

 

 Kijk na 5 minuten of je een vliesje kun trekken. Meestal is dat niet genoeg. Kneed nog wat. Niet te lang kneden, want dan wordt het deeg klef en kun je pannenkoeken van het deeg bakken. Uw deeg is dan overkneed.

 

Vraag: 

Het deeg wordt niet mooi glad.

 

Antwoord: 

Voeg de boter pas als laatste toe. Waarom wil je trouwens vet toevoegen? Voor een brood heb je slechts 4 ingrediënten nodig: bloem + water + rijsmiddel + zout. 

Water is de beste broodverbeteraar. Hoe langer je je deeg laat rijzen, hoe lekkerder en langer houdbaar.

 

Een tip: doe een autolyse: laat de bloem of meel eerst het water opnemen. 

 

Daarvoor doe ik de bloem en het water in de kom. Meng dat grof en laat het staan. Een 20 minuten, een half uur en soms zelfs een uur (als ik het vergeet). Dan neemt de bloem het water op en begint het glutennetwerk zich te vormen waardoor je minder lang hoeft te kneden. Voeg vervolgens het zout en de gist/zuurdesem toe. Je hoeft dan een stuk korter te kneden om het vliesje te kunnen trekken. 

 

Normaal gesproken is 60% van de droge stof (= bloem of volkoren) water. Zie de bakkersformule hierboven. Ik gebruik altijd! veel meer water. Ik begin sowieso met 62 tot 63%, dus op 500 gram bloem 315 gram!!! water (weeg water!!! en meet het niet af op volume, tenzij je laboratoriumbekers hebt, want de precisie van de maatbekers verschillen erg!) 

 

Daarna laat ik het mengsel kneden zoals hierboven beschreven. Dan voeg ik vaak met heel kleine beetjes nog eens 50 gram water toe. In het begin iets meer, maar steeds minder. Het deeg kan wat plakkerig aanvoelen. Hoe meer je kneedt wordt het steeds minder plakkerig. Uiteindelijk zal het aanvoelen als je oorlel. Lekker zacht.

De hoeveelheid toe te voegen water is mede afhankelijk van de (lucht)vochtigheid van uw meel of bloem. Er is dus geen vaste regel hiervoor. Zuurdesem bevat ook al water, dit moet je ook meerekenen

 

 

Vraag: 

Welke keukenmachine raad u aan?

 

Antwoord: 

Waar je altijd rekening mee moet houden is dat elke keukenmachine een compromis is tussen slagroom/eiwit opkloppen, cakebeslag maken en deeg kneden.

Als je er vooral brood mee wilt kneden, zou ik voor een spiraalkneder gaan. Maar je kunt er dan ALLEEN brood mee kneden. Ook is hij iets duurder en zwaarder van gewicht, dus niet zo makkelijk op het aanrecht te zetten. 

Een kwestie van keuzes maken.

 

Met de Kitchenaid Artisan bak je misschien een paar broden per week. Let altijd op de maximale hoeveelheid meel/tarwe en nooit sneller dan stand 2. (Op stand 1 koelt de machine niet voldoende). 

Jouw machine houdt ook wel van wat extra water. Bovendien is water de beste broodverbeteraar. De formule van de bakker zegt 60% vocht op 100% bloem/meel. Ik gebruik soms 70%. Dat is behoorlijk nat deeg, maar met 63% of 65% kom je ook al een heel eind. Ik begin dan meteen met de 60% en 'was' dan beetje bij beetje met water erbij, totdat ik het een fijn deeg vind. 

Valt jouw keuze op de Kitchenaid of een andere keukenmachine, dan is het een optie om een  gereviseerde Kitchenaid bij Superdoughhook te kopen. Kijk eens op refurbished machines shop op de engelse versie van onze website. 

 

vraag: 

Welk wattage moet ik nemen voor een Keukenrobot?

 

Antwoord: 

Het verschil in wattage van de verschillende machines zegt niet veel, want het gaat om de overdracht van de kracht naar de deeghaak' (dus hoe deze wordt aangedreven, met tandwielen of met een riem) en hoe sterk de machine is. De Kitchenaid wordt aangedreven via een elektronische en mechanische toerenregelaar en heeft daardoor minder vermogensverlies. 

Ik gebruik mijn Artisan al 15 jaar, waarvan de afgelopen 8 jaar met een Superdoughhook en hij werkt nog steeds prima. Maar…. Nooit meer dan 800 gram bloem of 900 gram meel en nooit sneller dan stand 2. Kijk maar in de gebruiksaanwijzing van Kitchenaid.

 

LOOP NOOIT WEG VAN UW MACHINE!

 

Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden, dan zijn wij altijd bereid om uw vragen te beantwoorden. Wij horen graag van u per telefoon op *-31-(0)416-336261 of per e-mail. 

 

Met vriendelijke groet, Jan