Wat is cradle 2  Cradle Productie.

 

Binnen de duurzaamheidswereld wordt ‘cradle to cradle’ vaak aangehaald, en volgens MKB Servicedesk is het zelfs ‘de ultieme vorm van duurzaam ondernemen’. Maar… wat is cradle to cradle nu precies? Gaat het erom dat het product dat je maakt weer en keer opnieuw gebruikt kan worden? Of gaat het veel verder. Wij zochten het uit.

De principes van Cradle to Cradle

Cradle to Cradle (C2C) is eigenlijk een ontwerpfilosofie, bedacht door de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. Volgens hen staat het principe van ‘afval’ eigenlijk gelijk aan ‘voedsel’. Dat betekent dat elke grondstof en elk materiaal dat voor een product gebruikt wordt ook weer moet kunnen worden hergebruikt. Nu is dat bij recycling vaak natuurlijk ook het geval, maar wat C2C nog een extra dimensie geeft is het feit dat de grondstof geen waarde mag verliezen bij het hergebruik. Het gaat hierbij dus om ‘upcycling’ (iets nog beter of net zo goed maken) in plaats van ‘downcycling’ (iets een tweede leven geven met een ándere toepassing).

De biosfeer en technosfeer

Maar met alleen het upcyclen van producten en grondstoffen zijn we er nog niet helemaal. Braungart en McDonough onderscheiden namelijk ook nog twee cycli waarin materialen kunnen circuleren: de biosfeer en de technosfeer. Eigenlijk is het onderscheid vrij simpel: de materialen in de biosfeer kunnen uiteindelijk biologisch afbreken; ze zijn composteerbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rietjes van riet die als vervanging van plastic rietjes dienen. Materialen in de technosfeer zijn gemaakt van grondstoffen die niet zo zeer composteren, maar wel eindeloos hergebruikt kunnen worden voor industriële toepassingen.

C2C-certificering

 

Maar hoe herken je nu of het product dat jij in je handen hebt helemaal Cradle to Cradle is? Daar is de speciale C2C-certificering voor. Dit internationale keurmerk kent vijf niveaus: basis, brons, zilver, goud en platina. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen word je gecontroleerd op de samenstelling van de materialen, mogelijkheden tot hergebruik van de materialen, gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. Je vindt het C2C-logo (een blauwe en een groene C in een infinity-vorm) op toiletpapier, zonnepanelen en tapijttegels. Zelfs een volledige kledinglijn van C&A kreeg een gouden C2C-certificering. Een algemene beoordeling is alleen niet mogelijk, omdat de eisen voor de certificering per productgroep verschillen. Ook de beoordeling zelf is niet helemaal super: de controle gebeurt volgens Milieucentraal eens per twee jaar door onafhankelijke bureaus, die hier niet voor geaccrediteerd zijn.

bron: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/wat-is-cradle-to-cradle

Auteur: Jessie

SUPERDOUGHHOOK.COM is niet Cradle to cradle gecertificeerd omdat wij de kosten die het certificaat met zich meebrengt niet willen doorberekenen aan onze klanten. Onze producten die in kleine series gemaakt worden zouden dan duurder worden. Desondanks werken wij wel volgens het Cradle to Cradle principe. 

Jan de Jong